Ingrediënten :

– 1 flinke ontbeende kip
– 2 sjalotten
– 1 pakje beukenzwammen
– 1 pakje oesterzwammen
– 750 g gehakt van gevogelte
– 1 ei
– 6 el broodkruim
– 4 el gesneden gedroogde abrikoos
– 4 el gehakte pistachenoten
– 1 ui
– 1 grote wortel
– 1 takje selder
– 1 dl witte wijn
– 4 ontvelde en ontpitte tomaten
– boter
– ½ el fijngesneden rozemarijn
– verse dragon
– nootmuskaat of foelie
– cayennepeper
– peper en zout

Gevulde kip op zijn Frans

4 personen

Bereiding :

Tip :
Het ontbenen van een kip is niet zo’n makkelijke klus. Je kan het dan ook best aan de poelier overlaten. Vraag hem niet alleen het borstbeen, de ribben en de ruggegraat te verwijderen, maar ook de dijbenen van de billetjes. Neem het karkas mee naar huis om de saus te maken. Het gehakt mag echt wel flink afgekruid worden. Als je twijfelt kan je een klein stukje afbakken in boter en het proeven. Zo kan je makkelijk beslissen of er nog iets van specerijen moet worden toegevoegd. 

Stoof de gesnipperde sjalotten glazig. Voeg de gesneden paddestoelen toe en kruid met de rozemarijn. Bak kort maar hevig.
Voeg de paddestoelen bij het gehakt. Doe er het ei, broodkruim, de gedroogde abrikoos en pistachenoten bij. Kruid flink met peper en zout, nootmuskaat of foelie en cayennepeper.
Vul de borst en de dijen van de kip met het gehakt en naai dicht met keukengaren.
Kruid de kip met peper en zout en kleur rondom in hete boter. Leg er grof gesneden ui, wortel en selder rond en de in stukken gesneden karkas. De groenten zorgen ervoor dat de boter niet verbrandt, de karkas voor een lekkere saus. Blus met de witte wijn en leg er de tomaten op. Bak drie kwartier tot een uur in een oven op 160°C. Overgiet regelmatig met het braadvocht. De kip is gaar wanneer het vocht dat er uit loopt, helder is. Je kan ook met een vleesvork tot in de kern prikken en die enkele seconden laten zitten. Zet de vork vervolgens tegen je lippen. Als die warm aanvoelt is de kern gaar.
Terwijl we de kip laten rusten, kunnen we de saus afwerken. Giet het braadvocht door een zeef en ontvet. Laat verder inkoken en werk af met enkele klontjes koude boter en fijngesneden dragon. Serveer de kip met een Provençaals ovenaardappeltje.