Ingrediënten :

– 12 gepelde langoustines
– 8 stronken witloof
– 1 bot waterkers
– 2 sinaasappelen
– 100 g suiker
– 1 citroen
– boter
– olijfolie
– 8 el geschaafde amandelen
– 2 el gebroken hazelnoten
– peper en zout

Kortgebakken witloof met langoustines

4 personen

Bereiding :

Tip : 
Gekonfijte sinaasappelschil kan je ook kant-en-klaar kopen. In dit recept heb je maar een kleine hoeveelheid nodig. De rest kan je bewaren om pasta of desserts mee af te werken. 

Haal met een dunschiller de schil van de sinaasappelen. Snijd het in zeer dunne reepjes en blancheer in kokend water. Verfris onder de kraan. Los de suiker op in 1 dl water en doe er een eetlepel citroensap bij tegen het kristaliseren. Breng aan de kook en voeg de schilletjes toe. Laat ongeveer 20 minuten rustig sudderen en laat ze vervolgens in een zeef uitlekken.
Pers intussen de sinaasappelen uit en laat het sap inkoken tot het bijna een stroop is geworden. Zeef de saus en monteer met enkele stukjes koude boter.
Snijd het witloof in vrij grove stukken. Bak het kort en hevig aan in hazelnootboter en kruid met peper en zout. Voeg enkele draadjes gekonfijte sinaasappelschil toe.
Pluk de waterkers en meng er de hazelnoten, wat citroensap, olijfolie, peper en zout onder.
Haal de langoustines door de amandelen en bak ze kort aan in hete olijfolie. Kruid met peper en zout. De langoustines mogen niet uitgebakken zijn. Sappig zijn ze het lekkerst. 

Recept : Geert Van Der Bruggen