Kritz Guitars overview 2

Als klein land hebben we internationaal toch een zeker aanzien. Meestal zijn we er onszelf niet van bewust, of minimaliseren we gewoonweg de impact van onze bijdrage. Denk even aan de spraaktechnologie binnen de computerwereld. Heeft men in de VS Silicon Valley , wij hebben onze eigenste Language Valley. Op de elfde Muziekbeurs te Middelkerke bleken de nieuwste ontwikkelingen inzake gitaarbouwtechniek ook uit België te komen.

Kritz Guitars

Op de mooi verzorgde stand van Kritz Guitars pakte men uit met instrumenten waarop nogal wat nieuwigheden werden toegepast. Het was bij momenten duwen en trekken om de gitaren eens uit te proberen, voorzien van deskundig commentaar van de meester-bouwer. Toen het mijn beurt was kreeg ik ruim de tijd om enkele mooie kunstwerkjes uit te proberen.

Innovaties

Kritz blijkt een voorkeur te hebben voor gitaren die erg licht zijn (er is al een gitaar vanaf 1,9 kilogram), pijn in de nek hoeft dus niet meer. Krakers en reumatologen zullen vanaf nu werkloos aan de kant staan. Zware gitaren hebben in het verleden ook mijn nekwervels danig onder druk gezet. Het plezier van optredens en repetities werd dikwijls vergald door hoofdpijn, veroorzaakt door nekpijn. Kritz stapt dus eigenlijk af van het principe van een plank hout als gitaarbody. Nee meneer, van nu af aan is alles ( enfin . . . toch veel) semi-acoustisch. Met andere woorden: een Strat met contoured body en terzelfdertijd voorzien van toonkamers . . . dat kan nu dank zij Hi-Tech 3D machines perfect worden gerealiseerd.

 

De Hals

Buiten de conventionele halzen die versterkt worden door Tross-Rodds levert Kritz de 4-ever hals. Dit is een hals die is opgebouwd uit lagen hout en grafiet. Het hele zaakje is zo sterk dat een Tross-Rodd niet meer hoeft. Tevens is de hals nu beter bestand tegen snaarbreuk (niet meer ontstemmen). Temperatuursveranderingen blijven zonder invloed terwijl de sustain aanzienlijk wordt verbeterd.
Back

De frets

Wat het meeste opviel aan de Kritz serie zijn de frets. Juist: in plaats van mooie rechte staafjes werden er gebogen frets aangebracht. Dit om het speelcomfort te bevorderen, gemakkelijker barré akkoorden te nemen en juister te intoneren bij het optrekken van de snaren (bends). Vooral die gebogen frets (smiling frets) baarden mij enige zorg bij het uitproberen. Omdat ik nogal wat tijd nodig heb om mij aan een gitaar aan te passen, vreesde ik hier dan ook voor het ergste! Mijn vrees bleek echter totaal ongegrond. De aanpassing aan dit concept verliep supersnel. Binnen de vijfminuten was het zover en onder deskundig commentaar van mijnheer Kritz werden de meeste gitaarmodellen bespeeld. De balans van alle instrumenten is schitterend, men zou gewoon blijven spelen. Een Les Paul-achtige (ook weer lekker semi-acoustisch) met P90 pick ups was mijn favoriet, maar ook die Tele klonk bijzonder goed, zowel die met Twang als die zonder, en die Strat . . . ? Het wordt moeilijk kiezen. Trouwens de gebruikte pick ups (Razor) klinken erg goed.

Kort samengevat: heel erg goeie stuff.

Maar er is meer want Kritz Guitars verzorgt een grotere service dan alleen maar fabricage van gitaren. Er zijn bouwpakketten, er is de keuze uit zoveel soorten hout. Misschien wil je en nieuwe hals op je Strat, zo eentje met smiling frets . . . ? Alles wat maar enigszins mogelijk en zinvol is staat dan ook vermeld in een zeer complete catalogus.

Bron: Sound check magazine.