Customer Reviews

Happy owners of a Kritz guitar can add their experience and rating here and share it with the rest of the world.

 • Click on the button “Create your own review” and fill in the form.
 • If you submit a review, a moderater has to approve you review before it is posted on the website.

  Review guidelines:

  • Reviews must not contain abusive, hateful, threatening, or harassing content.
  • Reviews must contain original content. 
  • Reviews must provide honest feedback about the product being reviewed and must not be used to deliberately promote or disparage another product.
  • Reviews must not accuse or make reports of fraud or any criminal activity.

 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Kritz Guitars
Average rating:  
 6 reviews
 by Thiery
Geweldige Stradovarius
Guitar Type: Stradovarius

Ik kende het merk Kritz al van begin jaren 2000 via MeetMusicMagazine, waar er reviews van hun gitaren en bassen in verschenen. Door de jaren had ik al mijn gitaren verkocht en was toe aan een nieuwe nu, maar het moest wat speciaals zijn. Niet zomaar een Fender of een Gibson, maar iets specifieker dat speciaal voor mijn needs was. Ik wou tevens ook een Belgische bouwer, omdat we, vooral als gitaristen, nogal puristisch kunnen zijn over 'naamgitaren'. En zo kwam ik dus bij Fritz en Alexander terecht. Na het maken van een afspraak in de workshop, heb ik daar enkele gitaren mogen bespelen, maar mijn oog (en hand) viel al snel op een Stradovarius. Er is iets onbeschrijflijk aan de asymetrische hals met de smilefrets waardoor ik onmiddelijk verkocht was aan het model. Na het bespreken van houtsoorten, pickups, brugzadels, stemmechanieken en zoveel meer, hadden we een overeenkomst voor een 909 model. Twee p90's dus, omdat dat perfect aansluit bij mijn stijl van spelen.
Na enkele weken kon ik mijn nieuwe Strado gaan halen en ik moet eerlijk zeggen, het is moeilijk om het instrument weg te leggen. De klank, de feel, de schoonheid van het gevlamde hout, kortom het zorgt voor een erg verslavend instrument en omdat het zo geweldig speelt en afgesteld is, klink ik als een betere gitarist. Ze is nu een paar weken in mijn bezit, maar je weet hoe dat gaat: tijd voor nog eentje 🙂

Beste Thiery, Bedankt voor de positieve review. We zijn blij dat het werk, de energie, de jaren ervaring en de uitvindingen geapprecieerd worden. Dat we instrumenten kunnen bouwen die innoverend zijn en in de smaak vallen van de semi-professionele en professionele muzikanten. Met vriendelijke Groeten. F & A Valcke. Kritz Guitars

 by Michael Kritz
Unique strat
Country: USA
Guitar Type: Vintech Super Strat

Extremely lightweight but huge tone. Resonant guitar with high output pups that can do crunch to clean equally well. Smile frets encourage a light touch, chords ring out clear, notes articulate to the touch. Can play for hours. Only drawback for me is the standard strat trem, a 2 point floating trem is on the upgrade list. Had issues with the first one sent but Alexander went above and beyond to make things right.

Hello Mike, Thank you for the review. We always do our best to satisfy our customers.

 by FURLAN Ghislain
The new KRITZ custom Nashville
Guitar Type: Stagebeast Kritz

Jaja, daz zeker 24jaar geleden dat ik mn 1ste kritz kocht, ne kleine human met smilefrets, ja da was buitenaards en stevig verslavend, the real good thing. Snel volgden er ne dirty harry strat, dh tele, human bas, stradovarius, en een vintech strat. deze laatste was minder mn ding en vondt heel snel een nieuwe eigenaar. Tot over enkele maanden ik nog eens ten huize was bij Fritz en Alexander, en toen vroeg ik aan Fritz, man ge zou mn trem. van mn dh strat er moeten afhalen en bouw me daarop ne tele. brug zodat ik tele en strat geluiden heb op mn DH..... Fritz trok zn wenkbrouwen heel hoog op, waarop ik zei, man dit is de gitaar waar ik elke dag even op speel.....jaja..... en heel rustig kwam het antwoord van masters kant, joengen, gif mie a bitje tied en kga joen een specialeke bouwn.....
Olraight for me, en zo gezegd zo gedaan, enfin, door de heren Valcke natuurlijk , en ze belden mien enkele maanden later met tgoeie nieuws..... de far west was bevallen van een newborn baby........ stagebeast.... ik had liever een meer klassieke, aristocratische naam gegeven aan diene baby..... mensen een gitaar met klanken die u languit laten gaan ( u mag zelf kiezen welke richting.) maar ja hoor, rauwe tele klanken die tot smooth jazzy gaan en bovenop volwassen strat klanken die direct op ne goeie versterker Jimmy en slowhands and faster oproepen. WOW, ja hier is echt een WOW effect aanwezig. Natuurlijk zijn er altijd bestweters die absoluut een heel gekend logootje op tkopke van hun gitaar willen, zelfs al komt da stoofhout uit rijstpapland.....ja elk zn ding.... voor mij is het heel belangerijk dat een instrument ,,handmade,,is.... liefst vanuit mn buurt en ,,what the fuck ,,kunnen al die zogezegde ,,customshop- special-signature- en limited edition,,me schelen als ik een handgebouwde topgitaar uit Vlaanderen -FarWest heb, die dan ook nog eens klinkt als een dijk, met bakken sustain....dat zal dan dank zij de ,,carbon-versterkte hals zijn.... heel normaal voor Kritzgitaren de ellenlange sustain...... jaja, de heren Valcke zijn er weerom in geslaagd om een SUPER GITAAR te bouwen (artisanaal-handmade) voor een prijs die nog niet helft is van gangbare prijzen ....... gewoon nog even raad aan degene die willen een Kritz gitaar proberen/ horen...... mensen plug ne KRITZ enkel in op een topAMP, dan pas ga je horen welke sprankelende en pure klanken uit hun zelfgewonden pickups knallen.......... good luck2all of you....Ghislain

Dag Ghislain,Bedankt voor de positieve review, het doet ons een plezier dat ons werk geapprecieerd wordt, en vooral dat we kunnen uitblinken en een verschil kunnen maken ten opzichte van andere merken. Dit horen we graag en geeft ons de energie om verder te gaan. Met vriendelijke groeten Kritz guitars

 by Jonathan Vandenbussche
Kritz vintech
Guitar Type: T style vintech

Kritz leerde ik kennen ergens begin 2000.
Via een gratis boekje in de plaatselijke muziekhandel las ik een review over een kritz bas.
Ik lees meestal niet veel omdat het altijd over hetzelfde gaat eindeloze herhalingen van een product uitgevonden uit de jaren 50.
Dit was iets helemaal anders ik zag daar gebogen frets. Geen halspen. eigen pickups.
Ik heb het enorm voor mensen die het durven anders doen als het anders moet.
20 jaar later kom ik via een 2dehands site een kritz gitaar tegen een vintech t style.
Een prachtige t style met nog het oudere concept 4/2 headstock asymmetrische hals. Birdseye maple volledige neck.
Ebben inleg in de toets eenmalig gedaan.
Ik moest die gitaar zien en zo een afspraak gemaakt de zaterdag daarop.
Aangekomen in het atelier waar al deze innovatieve hersenspinsels tot leven werden gewekt zag ik daar enkele net klaargemaakte S en T style gitaartjes.
Prachtige creaties.
Een heel vriendelijke Fritz kwam heel rustig de gitaar tonen waar ik interesse in had.
Hij had me via de chat al gezegd als je deze bespeelt ga je hem niet laten staan. ze is echt goed
Wel daar was dus geen woord van gelogen. De hals is fenomenaal goed. speelt echt heel goed.
Gitaar is ook heel goed uitgebalanceerd. De 4/2 headstock is iets wat ik gewend ben van mijn ebmm en is echt super goed. ontstemd niet. De hals zonder halspen voelt super strak.
Nog geen dode punten gevonden.
Onversterkt klinkt deze gitaar helder en luid zonder geratel of buzz.
Eenmaal versterkt klinkt deze gitaar super helder. Dat was even aanpassen.
Mijn andere gitaartjes klinken niet zo helder en agressief. De pickups zijn ook gemaakt door kritz overwonden en een sausje kritzwood erbij. de brug is ook gemaakt uit kritzwood en is in de body ingewerkt. Tot nu toe overal top.
Smile frets moest ik helemaal niet aan wennen. Of daar een verbetering in zit tegenover normale frets merk ik niet maar ik merk zeker ook niks negatiefs.
Smilefrets zien er cool uit dus dat is dan een plus.
Gitaar klinkt en voelt heel goed.
Duizenden euros wegsmijten aan custom shop F doe ik niet meer.
Deze jongens van Kritz weten hoe het moet. geen gezever geen gedoe. kwaliteit know how passie.
Als ik nog een gitaar nodig heb komt hij van hier en nergens anders.

 by Erwin Pijl
Kritz Pbass
Country: Netherlands
Guitar Type: Precisionbass

Testverslag Kritz Vintech P-bass

Na verscheidene bassen te hebben gehad, waaronder oa. oude en nieuwe Fenders en een korte flirt met een boutique-bas was mijn mening niet veranderd; een oude Fender is en blijft mijn ultieme bas!
Voor mij zijn oud hout, dunne lak, iele brug en oude elementen de hoofdzaken die een instrument zijn bijzondere klank geven. Of dit tussen de oren zit of daadwerkelijk ertoe bijdragen, daar zijn de meningen over verdeeld maar voor mij telt dit dus wel. Oude Fenders werden ook nog eens met de hand gebouwd, een stukje ambacht wat mij ook aanspreekt.

Daarom werd ik getriggerd door een advertentie op een tweedehands site die me verder deed lezen op de site van Kritz Guitars, een bedrijf bestaande uit vader en zoon dat sinds 1976 al bezig is met het ontwikkelen van gitaren en bassen. Er wordt verteld over het vaak onduidelijke, wollige basgeluid tijdens een live optreden waarbij deadspots en wolftonen van de bas via de versterker op het podium naar de P.A. alleen maar worden benadrukt. Met als gevolg dat de muzikant veelvuldig aan het draaien blijft aan zijn basversterker en de bas vervolgens ook te hard staat op het podium. Volgens Kritz een fenomeen dat in de basis zijn grondslag vindt in het ontwerp van de traditionele basgitaren. Een neck met een halspen, daar kan de bouwer niet achter staan en daarom is een eigen hals met gepatenteerde carbon versterking, een asymmetrische vorm, Kritzwood kam met nulfret en matte finish die in het hout trekt ontworpen. Deze is gelijmd in de body, er is dus geen neckplate aanwezig. Ze noemen hem de 4Ever neck...
Het hout zelf wordt gewonnen uit meer dan 100 jaar oude meubels, opgespoord in Belgi en Frankrijk. Super licht en resonerend, ook weer in de eigen matte finish uitgevoerd.
Elementen produceren ze zelf en zijn een beetje overwound Alnico versies met een extra magneet. Dit zou voor meer transparantie zorgen en veel meer hoog.
Dan is nog het vermelden waard: De 21 Smilefrets, een ontwerp dat bedoeld is om het spelen comfortabeler te maken. Ook zou het helpen bij het pakken van akkoorden en de 5 graden hoek van de fret past beter bij de stand van de pink.

In de praktijk:

Ik heb de bas besteld op grond van het hele verhaal en kreeg hem, omdat hij op voorraad was, na 3 dagen binnen uit Belgi. Netjes in een koffer met allerlei documentatie. Een mapje met fotosessie, algemene info, specifieke info over deze bas en een handgeschreven wens voor veel speelgenot met deze bas. Ook zaten er nog goodies in de koffer; stickers, plectrums, een inbussleutel voor de brugzadels en een magazine met een oude test van een Kritz bas.

Bij het uitpakken zag ik dat de bas stukken lichter van kleur was dan de fotos op de site deden vermoeden. Ik vond het veel mooier! Toen de bas uit de koffer gehaald en meteen viel het extreem lichte gewicht op. Op de site wordt gesproken over 2,9 kilo maar in de praktijk verrast dat pas echt. Heerlijk gooi-en-smijt-basje dacht ik oneerbiedig. Toen gekeken naar afwerking. Op de site vermelden ze al rekening te houden met het feit dat het handwerk is en dat daarmee altijd kleine oneffenheden gepaard gaan. Ik ben een Pietje precies, dus er viel mij wel het een en ander op: Een kleine barst in het fretboard daar waar deze eindigt en over de slagplaat uitsteekt. Dit heb ik gemeld en kreeg al snel een setje toegestuurd met spulletjes om een en ander zelf aan te pakken. Was niet nodig, het zou stabiel zijn. Maar toch wilde ik het perfect hebben en ogen.
Ook wilde ik er meteen flats op leggen om te vergelijken met mijn oude Fender en daarbij brak een stukje van de kam af. Ook deze zat er nieuw bij en die heb ik netjes vervangen. Deze zaken zouden eigenlijk door Kritz aangepakt kunnen worden maar dan was ik de bas een tijdje kwijt, wat ik niet wilde

Tijd om hem te testen! De bas is helemaal goed afgesteld; een zeer lage actie zonder ratelen van de snaren tegen de frets. Een zeer stijve neck met een brede maar platte hals. Unplugged valt meteen de resonantie op! De bas klinkt al hard zonder versterking. De hals voelt zeer prettig, alsof hij de vorm van je handpalm volgt. De fretuiteinden zijn vrij scherp als je ze zo voelt, in de praktijk valt dat minder op als je aan het spelen bent. Ook zijn de frets niet gepolijst, dat ziet er een beetje goedkoop uit. Body en hals zien er bijna onbehandeld uit door de matte finish die duidelijk in het hout trekt. De slagplaat van birdseye maple is erg mooi maar ook dik. Hierdoor komt het element niet ver genoeg boven de slagplaat uit zodat hij lastig als duimsteun kan fungeren. Dit aangegeven en in het toegestuurde pakketje zat een mooie, witte slagplaat om te proberen. Als dit niet zou bevallen konden ze een dunnere houten versie maken op bestelling.

Ingeplugd is de verrassing groot; een hoge output met een heel helder mooi hoog en een enorm strak middengebied. Veel boventonen en hoger op de hals zingen de noten echt! Lager op de hals klinkt een grom of reutel die ik niet eerder heb gehoord en me zeer vrolijk stemt. Dit zou in de band wel eens een verrassende basis kunnen zijn. De noten zijn zeker in balans over het hele fretboard met een heel kleine deadspot ter hoogte van de hoge E op de G-snaar. Minimaal maar wel aanwezig.
Ik kan niet wachten de bas mee te nemen naar de repetitie. Hier valt op dat de grom in het mid lekker duwt in de mix en duidelijk aanwezig is. Het laag is pas hier goed te horen i.t.t. thuis en is warm, evenwichtig en dik. We nemen wat op via D.I. en als ik later de opnames ontvang, vallen het laag en de definitie opnieuw erg op! Niet alleen mij. Na afloop van een avond repeteren is mijn linkerhand vrij van enige kramp of stijfheid; iets wat normaal in lichte mate wel eens het geval is. Ik wijt dit aan de zeer comfortabele hals en de automatische houding die de pols aanneemt door de vorm ervan.

De 2 weken die erop volgen ben ik dagelijks bij de bas te vinden; ik ben gek op de sound, het hout en de bespeelbaarheid. In conclusie kan ik zeggen dat de bas klinkt zoals hij eruit ziet; veel hout en onconventioneel. Duidelijk een Precision maar met een eigen smoel qua looks en sound. Hem een P on steroids noemen is te kort door de bocht en doet een lompe bas vermoeden. Dat is hij zeker niet; eerder verfijnd in geluid en feel, ook door het lage gewicht. De afwerking kon op sommige punten beter en dat heb ik ook teruggegeven. Dit kon zeker worden verbeterd maar dat kost extra. Frets polijsten, afwerken en extra uitlijning kost ongeveer 90 euro.
Nu we het toch over de prijs hebben, die viel mij enorm mee: Inclusief koffer, verzenden vanuit Belgi en met een online korting die nog gold, was ik 900 euro kwijt. Tel daarbij de extra afwerking (die niet noodzakelijk is) bij op en je hebt voor 1000 euro een bas die zeer verslavend werkt!

Dag Erwin, Bedankt voor de positieve review. Wij zijn blij dat wij U het instrument kunnen aanbieden die in de smaakt valt qua klank, speelcomfort en gewicht. Dit is het resultaat van de jaren lange zoektochten, ontwikkelingen en innovaties om het ideale instrument te maken. Veel plezier ermee!!!

 by Alexander
Can't put it down
Guitar Type: Vintech Stratocaster

I love everything about my new guitar...
She plays like butter, looks amazing, but sounds even better than she looks. Great pickups, smooth neck, super lightweight, everything you want in a strat.
Usually, I like to personalise and upgrade every guitar as soon as I own it. I couldn't possibly improve this one. I don't even want to try.
Some things about the guitar do take a little getting used to, like the intonation compensation and the smilefrets. But once you're used to it, you won't want to go back.
Also, great people, they took their time to show us around the workshop, and explain their production methods and philosophy (and some things do take a little explaining). They take great joy in their craft, and it shows.
Thanks guys, for one of the best purchases I ever made.

Thank you very much for the positive review.This gives us positive energie to keep on going and to make our customers happy with an incredible instrument. Kind regardsKritz Guitars