SJ202 Test

Bijna laatdunkend moet je constateren dat nota bene een Belg waarschijnlijk tot de meest creatieve innovator van de moderne elektrische gitaar gezien mag worden. Fritz Valcke heeft met zijn professionele modellen alle basisonderdelen inmiddels aangepast, opnieuw ontworpen of verbeterd. Die laatdunkende houding moet nu dus zo langzamerhand overboord. Kritz guitars geeft de gitarist een moderne gitaar, waarvan de basisgegevens in wezen niet zijn veranderd, maar ieder onderdeel getoetst is naar zijn waarde. Voldeed dit niet aan de norm, dan werd dat verbeterd. Met deze eerste poging tot een nieuw ontwikkelde hollowbody is dat, zoals NICKY MOEKEN constateert, al niet anders.

In nauwelijks zeven jaar tijd hebben Fritz en zoon Alexander een professioneel bedrijf in Kruishoutem in het zuiden van België tot stand weten te brengen. Dat hebben ze niet gedaan door op de Aziatische manier klonen te produceren. Nee, ze zijn hun eigen weg ingeslagen en brachten ons vrijwel direct de lachende fret. In eerste instantie hebben we er ook hartelijk om gelachen, maar al snel bleek dit een werkbaar concept waarmee gemakkelijker gecompliceerde akkoorden gepakt konden worden. Inmiddels hebben de heren een tiental patenten, waaronder een nieuwe halsconstructie, apart gewikkelde elementen en een nieuwe brug, op verschillende onderdelen van de gitaar ingediend en gekregen.

Uitgebreide elektronica zorgt voor veel meer klankkleuren

Ga er maar even voor zitten, want hier zijn we voorlopig nog niet klaar mee. Er valt zoveel nieuws over dit model te vertellen dat je je meteen afvraagt waar je moet beginnen. Als ongeduldige gitarist natuurlijk eerst met het geluid. Akoestisch belooft dit al veel goeds, en aangesloten op een driekanaals versterker ben je de rest van de dag absoluut zoet. De Kritz-elementen in combinatie met een balansknop en een push/pull toon- en push/pull volumeregeling leveren de meest uitgebreide klank- en volumeregeling op die je maar wensen kunt. Straks meer.

Cadeautjes!

Je krijgt veel van Fritz. Hij heeft wel iets weg van de kerstman. Allereerst een luxe op maat gesneden en afsluitbare koffer. Vervolgens een draagband, een plectrum, een afneemdoekje en een stringwinder. Dan een drietal folders waarin de producten, de patenten en de garantie van een Kritz (bas-)gitaar wordt uitgelegd. Tenslotte nog een gedetailleerd en op maat gespecificeerde map, waarin alle onderdelen worden uitgelegd en afgevinkt. Tevens vind je hier het bouwjaar en serienummer. Behoorlijk compleet dus. Afstelgereedschap heb je nergens voor nodig. De deels sparrenhouten en esdoorn hals is met een carbon fiber structuur versterkt. Je kunt dus niet aan een stelpen rommelen. Mocht het ooit zo zijn dat de hals gaat werken en een nieuwe afstelling nodig heeft, dan gebeurt dit gratis in de fabriek. De brugzadels kunnen wel afgesteld worden. Dit doe je met een vierblad schroevendraaier, nummer drie. In de constructie heeft men de brug iets te dicht bij het element geplaatst, waardoor de schroefjes wat moeilijker bereikbaar zijn. De schroevendraaier kan namelijk niet plat liggen. Maar het lukt wel.

Alleen wij houden van oud hout!

De body bestaat uit een onderlaag van cederhout en een tweedelige top van gevlamd -sycamore- esdoorn. Dit moet je zien. Geen nerf teveel, geen zwarte pitten en net genoeg reliëf om van te genieten. De body ligt schuin geplaatst waardoor de elementen, brug en staartstuk op een verhoging liggen. Over een unieke vorm gesproken! Daar waar de hals aan de body vastgelijmd zit, zien we iets van lijmresten waaruit blijkt dat ook Valcke nog menselijk is. Want vergis je niet, perfectie en trots staan hier in Kruishoutem hoog in het vaandel. Je merkt ook dat ze hier niet zomaar allerlei toevoegingen voor de lol doen. Alles draagt bij aan een beter geluid en speelbaarheid. Neem bijvoorbeeld het bovenblad. Het hele blad wordt slechts door twee vindingen gedragen. Allereerst heeft men in het midden een verdikking aangebracht en vervolgens heeft men een blok hout vanaf de brug tot de achterzijde geplaatst. Op deze wijze heeft men feedback behoorlijk teruggebracht en toch voldoende trillingen van het bovenblad bewerkstelligd.

Afgestelde schakelingen

Aan de elementen hebben we een paar edities geleden al uitgebreid aandacht besteed. Deze alnico humbuckers zijn met behulp van een push/pull knop voor toon en volume van humbucker naar single-coil schakelbaar. De stille humbuckers geven je een warme distortion met veel jazzy en country tonen. De single-coils daarentegen hebben een ouderwetse ruis als je de gitaar van de versterker afdraait, maar geven alle bekende Strat tonen die je maar wensen wilt. Het pinnige glasheldere Tele geluid ontbreekt niet, maar klinkt minder nasaal. Een kip nabootsen geeft geen probleem, maar de akoestische klank verdwijnt naar mate je hoger op de hals speelt. Aan intonatie geen gebrek. Waar je ook speelt, deze Hollow heeft een fantastische doorklank. Een noot tussen de 22ste en 23ste fret blijft op stemming en houdt lang aan. Smiling frets maken het pakken van moeilijke grepen iets makkelijker, maar zodra je opdrukt of aftrekt – nee, niet zo! – dan voel je direct verschil. Dit gaat soepel.

Balanceren

Op schoot ligt de gitaar net niet in balans. De body is wat zwaarder dan de hals en doordat de gitaar met een gladde high gloss KritzPaint is bewerkt, glijdt de gitaar alle kanten uit. Gebruik hiervoor een draagband, maar dan niet draagband, die men heeft meegeleverd. Doordat één draagbandknop aan de vleugel van de body is vastgemaakt de band heel dicht tegen je nek aan. Bij een lichte beweging snijdt het je strot af. Dat doet zeer. De goedkope kwaliteit van de band zal hem ook snel doen slijten. Dit is het enige cadeautje dat ze mogen houden. De StradOvariuS is in vier versies leverbaar. Allereerst zoals ons testmodel, SJ202, met een piëzobrug, SJ202AP, met een Midi converter, SJ202M, en tenslotte met een piëzo en MIDI, de SJ202APM.

Na een week

Wat je koopt is één van de modernst uitgevoerde gitaren die je op dit moment kunt vinden. In vele gevallen ben ik altijd sceptisch over zoveel nieuwe ontwikkelingen, maar deze Kritz gitaar geeft veel speelplezier, unieke geluiden en een hoop informatie. Alleen in de toekomst zou bijvoorbeeld een probleem met de afstelling zich kunnen voordoen. De wijze waarop men met hout, speelbaarheid en constructie is omgesprongen getuigt echter zodanig van vakmanschap, dat niet in de lijn der verwachtingen ligt. Bovendien heb je op zo’n handbouw-model altijd speciale condities, waardoor de meest voorkomende aanpassingen binnen de garantie vallen. Alleen door het speciale KritzPaint wil de gitaar niet lekker op schoot spelen. Hij glijdt alle kanten op. Vele vindingen bieden inderdaad speelbare verbeteringen. De intonatie en lage actie van de 4Ever-hals bijvoorbeeld of de natuurlijk klinkende buigingen op de toets vollachende frets. Soms zie je duidelijk aanpassingen en kun je deze testen. Maar vaak zijn het onzichtbare toevoegingen. Uiteindelijk gelden twee dingen: geluid en bespeelbaarheid. De speciaal gewikkelde en op temperatuur geparaffineerde elementen zijn op toonsoort speciaal voor deze gitaren ontwikkeld. Samen met een push/pull volume- en toonregelaar geeft deze Hollowbody onverwacht veel bruikbare geluiden. Feedback is tot een minimum beperkt. Misschien dat je door drukte wat langer op dit model moet wachten, maar je zult merken dat het meer dan de moeite waard blijkt.

Bron: Gitaar Plus, Januari 2002.